Людська гідність, народний капіталізм та економічний націоналізм. Наш час

24 лютого, Львів. Економічний націоналізм. Історія, принципи, сьогодення. (Оновлено!)

24 лютого у Львові, в Академічному католицькому товаристві «Обнова», відбудеться перше відкрите засідання Українського центру консервативної політики.

Перед львів'янами з доповідями виступлять директор Інституту суспільних досліджень  Володимир Панченко (м.Дніпропетровськ) та керівник Українського центру консервативної політики  Євген Сойкін (м.Одеса).



Теми доповідей:


1) Економічний націоналізм. Історія та принципи.(Включно з презентацією книги В.Г.Панченка «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920-1950 рр»)
-         Вступ до Економічного націоналізму;
-         Економічний націоналізм, як симстема господарювання;
-         Співвідношення вільного ринку та державного регулювання;
-         Ключові актори: класи чи нації?
-         Використання Економічного націоналізму в Світі;
-         Умови та підстави створення економічної платформи ОУН. Фінансова система, торгівля, промислова політика та сільське господарство.



2) Людська гідність, народний капіталізм та економічний націоналізм. Наш час.
-         Людська та національна гідність — фундаментальні цінності здорового суспільства;
-         Народний капіталізм – гарантія утвердження та збереження людської та національної гідності;
-         Використання методів економічного націоналізму для розбудови народного капіталізму. Протекціонізм держави і протекціонізм громади.
-         Протекціонізм громади. Кооперативи як основа національної системи економічної самооборони.





Володимир Панченко розгляне історію становлення Економічного націоналізму в Світі та Україні від Фрідриха Ліста до створення Економічної платформи ОУН. Зокрема буде зроблено порівняльний аналіз Економічного націоналізму (лістианства) з теорією марксизму та теорією вільного ринку А.Сміта (фрі-трейдерством). Лістианство підтверджує нероздільність понять економіки та нації, що є характерним для консервативного мислення.


Економічний націоналізм як система господарювання поєднує різні практики організації економічного життя. З одного боку використовуються елементи класичного капіталізму та вільного ринку за Адамом Смітом, з іншого боку захисні методи і державне регулювання окремих сфер господарського життя в інтересах нації. Співвідношення вільного ринку і державного регулювання коливається в залежності від рівня розвитку економіки. Чим більш розвинулася економіка країни, тим менше захисту та регулювання потрібно застосовувати. Але державне регулювання не означає перехід на принципи марксизму. Основна світоглядна розбіжність між Ф. Лістом і К. Марксом — ключові актори світової політичної арени: для Маркса – класи, для Ліста – нації. Історичний прогрес за Марксом: а)перебудувати економіку та суспільство зі знищенням приватної власності; б)здійснити світову пролетарську революцію в інтересах усього світового пролетаріату. Історичний прогрес за Лістом: а) перебудувати економіку та суспільство зі збереженнямприватної власності; б)побудувати розвинуту економіку в інтересах конкретної нації.




Євген Сойкін розгляне питання людської та національної гідності, які є основними цінностями для консерваторів. Задля забезпечення умов, в яких людська та національна гідність були б захищені від зазіхань, необхідною передумовою є побудова системи народного капіталізму. Перефразовуючи Маргарет Тетчер, «ми прагнемо того, щоб кожен українець став капіталістом». Нація, що складається з власників засобів виробництва – непереможна, бо кожному члену такого суспільства є що втрачати, а отже кожен буде прагнути до збереження ладу в своїй державі  та боронити свою державу від зовнішніх зазіхань, бо саме своя держава, збудована на принципах економічного націоналізму, гарантує своєму громадянину дотримання його права власності на засоби виробництва, а звідси і збереження умов для захисту людської та національної гідності кожного громадянина.


З огляду на те, що в поточних політичних умовах розраховувати на державну політику, яка б сприяла утвердженню в суспільстві моделі народного капіталізму (тобто на консервативну політику), не доводиться, то є сенс звернутися до застосування методів економічного націоналізму, що доступні нашому суспільству – до протекціонізму громади. В наш час для застосування протекціонізму громади доступні такі основні механізми, як кооперативи, кредитні спілки та пайові інвестиційні фонди.


Український центр консервативної політики ініціює створення «Кооперативного клубу», який стане локомотивом застосування «протекціонізму громади» та розбудови в Україні моделі народного капіталізму. До клубу можуть бути прийняті бізнесмени та громадські діячі, що працюють (або готові працювати) «в полі» (тобто безпосередньо з людьми та громадами). Механізмом забезпечення взаємної довіри є розбудова стосунків навколо церковних громад та участь представників Церкви у прийнятті всіх ключових рішень.


Зустріч відбудеться в УКУ (вул. Іл. Свєнціцького, 17), АКТ «Обнова». Початок о 18:00.

http://ua-cpc.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

2 коментарі

Володимир Карагяур
Цікава зустріч. І можливо економічний націоналізм є варіантом розвитку для Західноі Украіни. Але чи відповідає така форма економічного суспільства сучасним реаліам у світі? Чи може нам потрібна розробка нових форм економічних теорій відповідаючих сучасносу гломабалізовано-інформаційному суспільству на фоні відродження національних ідей та держав.
Євген Сойкін
Абсолютно відповідає.

Економічний націоналізм — універсальний метод для економічного ривку відсталих країн. Цим свого часу користалися всі сучасні розвинені країни.

Без економічного націоналізму в глобалізованому світі Україні буде відведена роль сировинного придатку. Моє почуття гідності не погоджується з такою роллю для України.

І не звужуйте економічний націоналізм до західних областей України. Ініціатори процесу — дніпропетровці та одесити.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте