Лівійський урок для України. Національний економічний контекст

Я не вірю, що сили НАТО атакували Лівію з метою захисту «прав людини» лівійських громадян. Вважаю, що головна причина — лівійські запаси вуглеводнів. Не здивуюся, якщо з часом спливе інформація про те, що громадський конфлікт в Лівії був спровокований спецслужбами провідних держав саме з метою отримати причину для розв'язання війни з Каддафі і як наслідок — встановити контроль над лівійськими запасами нафти та газу.

     Урок для України. З огляду на зростаючу кількість населення Землі, а відповідно — зростаючої боротьби за енергетичні ресурси, продукти харчування і питну воду, стає зрозуміло, що Україна (і українська нація), як потенційно великий виробник продуктів харчування, ризикує безповоротно втратити контроль над своїм головним засобом виробництва — землею. Слід лише дати для цього привід, або повестися на провокацію спецслужб зацікавлених держав. І найпершим джерелом загрози іноземного втручання є будь-яке потрапляння земель сільгосппризначення у власність (повну, чи навіть часткову) іноземним громадянам чи компаніям, бо привід для «захисту своїх економічних інтересів» транснаціональні корпорації, що володіють приватними арміями та чиї ставленики грають головні ролі у всіх глобальних міжнародних організаціях, знайдуть легко. Або ж просто створять цей «привід».

Висновок. Насправді оптимізму мало. В найжорстокішу фазу світової боротьби за ресурси ми вступаємо досить слабкими. Тому наші спроби захищати свої національні економічні інтереси будуть нагадувати вальс на мінному полі. В таких умовах найважливіші завдання мають лягти на українську дипломатію, яка повинна, маніпулюючи участю в різних глобальних міжнародних організаціях, провести Україну через цей складний етап світової боротьби за ресурси «обережно, між крапельками». Сподіваюся в керівництві українських державних служб знайдуться люди, які усвідомлюють масштаб викликів та готові дати на них адекватні відповіді.
www.soykin.info/2011/03/blog-post_19.html

14 коментарів

Галина Дичковська
Дуже доречні міркування.
Найбільша наша проблема, що наша держава так і не стала інструментом захисту нашого ж громадянства.
Євген Сойкін
думаю через те, що наше громадянство не сформувало адекватних запитів до держави…
Анастасія Сімашова
Для лівійського варіанту у нашій країні, на жаль, створені вже практично всі підстави — авторитарний режим влади, продаж національного телекомунікаційного оператора(не забуваймо, що всі спецлінії обслуговуються ним), шалений вплив іноземних спецслужб… І чомусь так важко повірити у те, що залишилися у керівництві нашої країни нормальні люди, шо мислять категоріями не лише свого гаманця…
Євген Сойкін
залишилися… хоча вони і не грають першу скрипку…

та й в деяких питаннях навіть «мислення категоріями „свого гаманця“» є вцілому корисними для ДЕРЖАВИ.
Анастасія Сімашова
Так, у деяких питаннях, але, на жаль, не у більшості. Якби ж у нас існували закони про лобістів, при владі не сиділи б монополісти (перепрошую за каламбур), та й взагалі була б нормальна ринкова економіка — а не тільки її назва — приводи для оптимізму ще були б. І хоч дуже хочеться покладати надії на нову генерацію політиків, які змінять дійсний стан речей, для протистояння глобальним наступам просто може виявитися вже замало часу.
Євген Сойкін
ну… висловлювати жаль з приводу, що щось «не так» — це найпростіше, але, разом з тим, контрпродуктивне.

треба визначатися із своєю ділянкою відповідальності і робити реальну справу. інакше — ніяк.
Надія Григоренко
Ее… щось я не можу уявити собі ситуації, коли мислення і дії на користь «свого гаманця» можуть уби корисними державі.
Поясніть, будь ласка!
Євген Сойкін
дуже широке питання… але спробую коротко відповісти.

є держави з власним народним господарством. така і Україна. в ній є підприємства. основні ресурси належать короткому переліку родин. на ці родини працює значна частина населення України. Україна не є одиноким островом в світі — є і інші держави. Україна з ними торгує. і конкурує. Україна не може виробляти все необхідне їй (беремо ідеальну ситуацію, зрозуміло що Україна може виробляти більше, ніж виробляє зараз). тому деякі товари Україна змушена купувати з інших держав. для того, щоб купувати, Україні треба мати гроші, які будуть прийматися в інших державах. гривня, яка Україні коштує папір та фарбу — не підходить. потрібна вільноконвертована валюта. а щоб її заробити, Україна має щось виробити і продати в інші держави. це «щось» і мають виготовити підприємства, що належать купці олігархічних кланів, які працюють на свою кишеню. ці олігархічні клани як спрут захопили систему влади в Україні (зрозуміло що це погано, але це наша реальність). і використовуючи владу для сприяння своїм підприємствам, вони де-факто сприяють можливості України заробляти вільноконвертовану валюту, за яку Україна може купити в інших державах необхідні українцям товари. щоб нормально почуватися, Україна мусить продавати товарів в інші держави на суму не меншу, ніж та, на яку їй необхідно купувати. цей баланс називається зовнішньоторгівельним сальдо. це як в родині — щоб жити, родина має заробляти не менше, ніж їй треба витрачати. і вже не так важливо, чи в родині будуть всі заробляти і розпоряджатися грошима, чи, наприклад, тільки хтось один з подружжя. головне що в родині є гроші на все необхідне. так само в державі — головне щоб були гроші на все необхідне. а питання внутрішнього перерозподілу ресурсів в державі — то вже окреме питання. і це питання є питанням постійної внутрішньої політичної боротьби. отже, в зовнішній політиці навіть піклування олігархів про свою кишеню в більшості випадків є вигідним державі. питання ж внутрішньої соціально-економічної політики, то як боротьба між членами родини кому що купити. то вже не є питанням — за що купити. то є питанням як перерозподілити те, що є в родині (те що є в державі). отже вигода держави — мати необхідні ресурси. вигода народу — зуміти вхопити від тих ресурсів шматок побільше.
Надія Григоренко
Ага, ось як все просто!
зрозуміла! Про зовнішньоторговельне сальдо ви пояснили навіть краще, ніж викладач))
Михайло Шморгун
Євген Сойкін
ви серйозно розглядаєте ті «прогнози»?
Михайло Шморгун
Прогнози — це конструювання реальності. Сьогодні ми живемо в епосі, яку хтось-колись сконструював…
Стосовно ж конкретно того прогнозу то я б до нього не ставився із скесисом. Врешті, є події контроль за якими буде вестись без огляду на національні держави, або явно наперекір державним інтересам… Магрибські оказії, які Ви ілюструюте в своїй (дуже цікавій) статті говорять, про падіння важливості національних держав, їх еліт з огляду на можливі катастрофи та війни майбутнього…
Євген Сойкін
просто то — не прогноз. то лише запуск соціальних мислевірусів :) треба вміти таке фільтрувати :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте