Хочете позитивних змін?

Зміни відбуваються під дією трьох сил — технологій, інститутів і цінностей. Кожна з цих умов є необхідною і не є достатньою сама по собі.

 Тому українська Програма реформ має ставити завдання і пропонувати механізми щодо розвитку всіх трьох сил, а не лише інституцій, як це робилося в Україні завжди.

В питанні цінностей слід визнати, що наявні цінності українського суспільства є резистивними щодо економічного розвитку. Це обумовлено нашою історією. Необхідно визначити перелік критичних резистивних цінностей, підготувати їм заміну на цінності, що сприяють розвитку і впровадити їх у суспільну свідомість через освіту (нові концепції підручників з таких предметів, як етика, література, історія), літературу (починаючи з дитячих казок), мультфільми, кіно та інші соціальні комунікації.

Питання розвитку технологій ще складніше. Воно не може бути вирішене шляхом вливання грошей. Перед тим, як вливати кошти, треба створити передумови: знову таки цінності, а також свободу особистості і головне — національна ідея. З точки зору економічного розвитку нації, національна ідея — це не-економічний, проте про-економічний ідеал. Наприклад: порятунок, виживання, безпека, досконалість, престиж чи навіть імперія. Цей ідеал має бути таким, щоб до нього можна було прагнути вічно. Тільки тоді енергія економічного розвитку буде невичерпною і нація уникне стагнації.

А який ідеал обрали б ви?

2 коментарі

Маріанна Антонюк
досконалість. Але для цього, як уже давно кажуть львівські журналісти, «змін замало. Потрібен поступ» ;)
Євген Сойкін
Особисто я б пропонував побудову транспортної імперії :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте